Otse põhisisu juurde

Ilmunud on värske seltsi uudiskiri

Head seltsi liikmed. Ilmunud on värske uudiskiri, millest saab lugeda toimunud ja eelseisvate ülesannete kohta ning seltsi uudiseid. 

EAÜS INFOKIRI mai 2024

Head seltsi liikmed!


Tervitame teid kevadise infokirjaga. Mitmed meie ainevõistlused on lõppenud või lõpusirgel. Tööd on alustanud uued juhatuse liikmed. Silme ees terendab suvi, seltsi reis ning suvekool, aga hoogsalt plaanitakse juba ka põnevat sügiskonverentsi. Infokirjast leiate kokkuvõtte seltsi üritustest ja uudised. 

TOIMUNUD

Seltsi aastakoosolek Tartus

23. märtsil kogunesid Tartus lisaks olümpiaadi finalistidele ka seltsi liikmed, et võtta aasta kokku üldkoosolekul. Kinnitati seltsi majandusaruanne, valiti uued juhatuse liikmed, lepiti kokku liikmemaksu ja suvekooli hinna tõstmises. Üldkoosolekul anti üle ka seltsi tunnustused. Aasta teoks valiti ajaloovõistlus Mammut, elutööpreemia omistati Ilje Piirile, noore õpetaja preemia Janne Raule ning tegevõpetaja preemiad Kalle Lõunale ja Ulla Herkelile. Palju õnne! Loe lähemalt seltsi ajaveebist

Ajaloo-olümpiaad

15. ja 16. veebruaril toimus olümpiaadi elektrooniline eelvoor, millest võttis osa 3730 õpilast. Olümpiaadi lõppvoor toimus 23. märtsil Tartus. Suur tänu kõikidele küsimuste koostajatele ja organiseerijatele! Olümpiaadist saab lähemalt lugeda seltsi ajaveebist
Nüüd on aga juba aeg mõelda järgmise olümpiaadi vormile, teemadele, kohtade jaotusele lõppvoorus jne. Kes tunneb, et tahab panustada, võib endast juba seltsi juhatusele märku anda. 

Ajaloovõistlus Mammut

Suure tähena tõusis ajalooalaste võistluste areenile Mammut, mis toimus sedakorda 5.-7. klassidele. Kõikidest voorudest kokku võeti osa üle 12 000 korra. Kokku osales 2024. aastal 5056 õpilast (1776 5. klasside õpilast, 1553 6. klasside õpilast, 1727 7. klasside õpilast). Parimatele võistlejatele omistati järgud. Esimese järgu saavutas üle Eesti 22 õpilast (saavutasid viie vooru peale kokku 91-100%) Järk omistati vaid kõigis viies voorus osalenud õpilastele. Suur tänu kõigile õpetajatele, kes õpilasi Mammutile suunasid ja loomulikult veel suurem tänu kogu meeskonnale, kes Mammuti võistluse võimalikuks tegid ja küsimusi koostasid!

Ajalooalaste uurimistööde võistlus

Lõpusirgele on jõudmas 25. õpilaste ajalooalaste uurimistööde võistlus Eesti Vabariigi Presidendi auhindadele. Kokku laekus käesoleval hooajal 51 uurimistööd ja 13 loovtööd. Võitjad kuulutatakse välja 17. mail Tartus Haridus- ja Teadusministeeriumis, kus õnnitletakse ka ajaloo olümpiaadi parimaid.

TULEMAS

Ajarännaku läbimäng

2024.a septembris toimub koostöös ERMi ja Eesti Mälu Instituudiga üle-eestiline ajarännak aastasse 1944, suur põgenemine. Seni on toimunud kaks koolitust, esimesel koolitusel tutvuti 1944.a ajaloolise taustaga ning teisel koolitusel kirjutati ajarännaku stsenaariumi. 22. mail ootame ajarännakuhuvilisi ajarännak 1944 stsenaariumi läbimängule, mis toimub Viimsi vabaõhumuuseumis. Täpsem info ajarännaku FB grupis ja EAÜSi listis.

Seltsi reis Monacost Andorrani

Seltsi suvine bussireis Monacosse toimub 12.-18. juulil. Kavas Nice, Monaco, Arles, Avignon, Pont du Gard, Carcassonne, Andorra, katarite tugipunkt jm. Praeguseks on kõik reisikohad täidetud. Suur tänu Ilje Piirile, kes reisikorralduse enda peale võttis ja põneva programmi kokku pani. Kaunist reisi kõigile osalejatele, jääme põnevusega teie muljeid ootama!

Suvekooli registreerimine on avatud

Suvekool toimub 7.-9. augustil 2024.a Järvamaal. Registreerimise tähtaeg 20. mai. Suvekooli alustame kogunemise ja loengutega ning külastame Paide Ajakeskust ja Wittensteini Tegevusmuuseumi, teeme ekskursiooni Paides, vaatame Paide teatri etendust "Konsiilium". Etendus on eksperiment, mille käigus lavastaja, dramaturg, helitehnik ja näitlejad loovad koostöös tehisaruga igal õhtul uue teksti, muusika ja lavastuse, kasutades publikult saadud sisendeid. Meie majutuskoht on Albus Valgehobuse puhkekeskus. Teisel päeval käime mööda Vargamäe radu, külastame Järva-Madise kirikut ja Albu mõisa. Kolmandal päeval saab peale seltsi koosolekut ja ühiseid teemaloenguid külastada Arvamusfestivali. Suvekooli täpsem ajakava selgub lähikuudel. 

Sügiskonverents viib pärandiradadele

Eesti Kunstiakadeemias toimuv konverents lähtub tõsiasjast, et ajalookirjutus ja -õpetus ning seega ka suhtumine (kultuuri)pärandisse on pidevas muutumises. Seetõttu on aegajalt mõistlik uuesti küsida: mis on pärand, kuidas seda luuakse, kaitstakse ja ümber hinnatakse ning milline on õpetajate/koolide roll pärandikaitses? Ühiskonverentsi eesmärk on pakkuda Eesti õpetajatele, sõltumata nende töökohast, tuge pärandikaitse teema õpetamisel ja professionaalsetele pärandikaitsjatele võimalust oma tegevuse kandepinda koolide kaudu laiendada. Loe lähemalt seltsi ajaveebist

UUDISED

Juhatuses uued liikmed

Seltsi üldkoosolekul kinnitati juhatusse uued liikmed Ulla Herkel ja Tiina-Mall Kreem. Tere tulemast! Suur tänu lõpetanud esinaisele Maarja Tinnile ja aseesimehele Indrek Riigorile juhatuses tehtud töö eest!
Uues koosseisus juhatus on jõudnud kohtuda kahel koosolekul. Juhatuse esinaiseks valiti Madli-Maria Naulainen. Kes juhatuse liikmetest milliste ülesannete ja projektidega täpsemalt seotud on, loe seltsi ajaveebist

EuroClio aastakonverents

25.-27. aprillil toimus Sofias EuroClio 30. aastakonverents “(Be)longing: Confronting our memories”. Konverentsil pakuti mitmeid paralleelseid töötubasid, fookusloenguid, EuroClio tegevuste ja projektide tutvustusi, paneeldiskusiooni jpm. 27. aprillil toimus EuroClio üldkogu, mis võttis kokku ühenduse möödunud aasta. Seltsi esindas konverentsil Madli-Maria Naulainen, kes vahendas oma muljeid seltsi ajaveebis

Seltsi tunnustused ja preemiad

Seltsi üldkoosolekul otsustati, et noore õpetaja preemia nimetus asendub alustava õpetaja preemia nimetusega. Kodulehel on värskendatud seltsi tunnustuste statuudid. Ühtlasi anname teada, et juba ka varasematel aastatel jutuks olnud mõte, muuta elutööpreemia tunnustusega kaasnev preemia sisu, on nüüd ka statuuti sisse viidud. Kui varasemalt kaasnes tunnustusega võimalus osaleda suvisel seltsi reisil, siis edaspidi hakkab ka elutöö tunnustusega kaasnema rahaline preemia. 

Seltsi liikmete nimekirja korrastamine

Seltsi juhatus on viimased kuud püüdnud korrastada liikmete nimekirja. See tähendab, et on vaadatud läbi liikmemaksude laekumised ja võetud ühendust nendega, kellel mingi aasta liikmemaks on jäänud tasumata. Liikmed, kes ei ole liikmemaksu viimase nelja aasta jooksul tasunud, on juhatuse koosolekul seltsist välja arvatud. Kui ka edaspidi oma üldkoosoleku hääletusi veebipõhiselt teeme, on oluline, et iga liikme nime juures oleks teada ka isikukood. Nende lisamine liikmemaksude tabelisse on samuti üks eelseisvatest töödest. Kodulehel kuvatud liikmete nimekiri on vähesema infoga. Korrastatud andmete põhjal on hetkel seltsi liikmeid 366.

Seltsi piirkonade võimalikud liitumised

Seltsi juhatuse koosolekutel on olnud juttu erinevate piirkondade aktiivsusest ja passiivsusest. Meil on piirkondi, millel ei ole juhti ja kus puudub aktiivsus. Väiksematel piirkondadel on väikse pundiga ettevõtmisi keerukam korraldada. Seetõttu on aeg-ajalt tulnud jutuks ka võimalikud piirkonade liitumised. Ka revisjonikomisjon tõi piirkondadega seonduva välja ühe murekohana, mida tuleks üheskoos arutada. Põhikirjas oleme omistanud piirkondadele teatud ülesanded. Juhtkond arutas, et igasugused piirkonade liitumised on tervitatavad, sellest huvist võiks piirkonnad omavahel teineteisele märku anda ning ka juhatust teavitada. See on olnud jutuks nii suuremate kui ka väiksemate piirkondade puhul, nt Tallinna ja Harjumaa liitumine või Tartu ja Tartumaa liitumine, et ühiselt saadaks teineteise tegemistest osa. Peale üldkoosolekut arutasid liitumise võimalusi saarlased, nt Hiiumaa ühineks meelsasti saarlastega. Neid teemasid võiks piirkonnad omavahel arutada ja kui on soov liituda, saab seda teha. Ka sel aastal on plaanis piirkondi seltsi poolt mõne ürituse läbiviimisel toetada. 

Toimekat ja kaunist kooliaasta lõppu kõigile!

Seltsi 2024. aasta teise infokirja pani kokku seltsi juhatus (eaysjuhatus@gmail.com). 




Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Seltsi aastakoosolekul kuulutati välja preemiate laureaadid

Seltsi reisile registreerimine on avatud!

Tunnustustüritus Tartus tõi kokku ajaloouurijate ja -tundjate kooreikihi