Seltsi aastakoosolekul kuulutati välja preemiate laureaadid

23. märtsil kohtusid Tartu Miina Härma Gümnaasiumis umbes 200 noort olümpiaadi finalisti ning seltsi liikmed. 


Üldkoosolek võttis kokku möödunud kalendriaasta, tuletas meelde seltsi tegemisi ja seltsi juhtimise põhimõtteid. Hääletamine toimub teist korda järjest Volise keskkonnas, et võimalik suur hulk liikmeskonnast saaks oma hääle edastada. Lisaks tutvuti majandusaasta aruandega ning revisjonikomisjoni aruandega, viimane tegi muuhulgas ettepaneku mõelda läbi seltsi piirkondade toimimise põhimõtted, praegu põhikiri suunab neid tegevusi mõneti, kuid mõned piirkonnad on sootuks passiivsed, seega võiks seltsi liikmed arutada ja kaaluda piirkonade liitmise võimalusi. Lisaks ootab juhatus ettepanekuid seltsi uue aasta reisi sihtkohadest, saatke oma ettepanekud eaysjuhatus@gmail.com.

Peale uute juhatuse liikmekandidaadite - Kätlin Jürna, Tiina-Mall Kreem ja Ulla Herkel ning uute seltsi liikmete tutvustamist liiguti päeva pidulikuima osa juurde, mis oli seotud preemiate üleandmisega. Suur tänu kõigile, kes kolleegidele mõeldes preemia saajateks ettepanekuid esitasid. On suur rõõm jagada laureaate, kes tänavu tunnustuse pälvisid. 


Aasta tegu

Kas olete mõelnud, kuidas saada noored põnevile ajaloo vastu? On leitud üllatavalt tore viis selle saavutamiseks! Ühele kuumale ajaloovõistlusele on hakanud õpilased kogunema nagu mammutid jääaja lõpus. Aasta teo tiitel anti ajaloovõistlusele Mammut. Suur tänu teaduskoolile, kes kahe aasta eest ajalooalase võistluse ettepaneku tegi ning Indrek Riigorile, kes kihvadest haaras ja pani kokku meeskonna, kes nüüd juba teist aastalt ühiselt noortele põnevaid küsimusi loovad. 



Noore õpetaja preemia

Noore õpetaja preemia omistati õpetajale, kes jõuab uskumatult palju ja kelle südames on eriline koht iga õpilase jaoks. Tema jaoks on õpilaste sotsiaal-emotsionaalsete oskuste arendamine sama tähtis akadeemilisusega. Ta hoiab oma tundides au sees avatud arutelukultuuri ja vaba võimalust oma mõtetest ja tunnetest rääkida. Lisaks tihedale elule leiab ta aega enesetäienduseks ajalooõpetaja magistriõpingutel ning juhendab tulemuslikult õpilasi erinevateks võistlusteks. Noore õpetaja preemia omistati Janne Raule, kelle pühendumus ja kirg hariduse vastu on inspireerivad. Aitäh, et oleks eeskujuks!



Tegevõpetaja preemiad

Tegevõpetaja preemiad omistati sedakorda kaks. 

Ta on pikaaegne seltsi liige, olnud edukas osakonna juht, töötanud õpetajana ning panustanud haridusse juba rohkem kui 20 aastat. Õpetajana on ta tasakaalukas, rahulik ja innustav. Tema tunnid on põnevad ning tugevalt on tunda tema isiklik ajaloohuvi. Läbi aastate on ta mitmel rindel panustanud Eesti haridusse - aidanud koostada ajaloo olümpiaadi, korraldanud õpetajate vahelist koostööd ja viinus läbi mälumänguturniire maakonna noortele. Koos kolleegiga korraldavad nad juba mitu aastat koolis ajarännakuid, mis on õpilaste seas väga populaarsed. Läbi aastata on ta juhendanud edukalt mitmeid õpilaste uurimistöid ja korraldanud erinevaid sotsiaalainetega seotud üritusi, näiteks kõnevõistlust. Kohalikus piirkonnas on ta tihti asendamatu ja vajalik tasakaalustav jõud. Tema teadmised on muljetavaldavad ja viis, millise austusega ta suhtub nii oma õpilastesse kui ka õpetajatöösse, on imetlusväärne ja erakordselt inspireeriv! Tegevõpetaja preemia saab Kalle Lõuna! Palju õnne!


Ta on suurepärane õpetaja, mis tähendab, et ta on oma õpetatavates ainetes väga pädev, tema tunnid on sisukad, meetodid kaasaegsed ja mitmekesised. Lisaks ja sugugi mitte vähetähtis on see, et ta inimesena on väga soe, heatahtlik, mõistev ja hooliv, samas terane ja väga hea kriitilise mõtlemisega. Õpetamisel kasutab ta mitmekesiseid õppemeetodeid lähtuvalt teema spetsiifikast, tänu millele on tunnid huvitavad ja õpilastel on lihtsam luua seost tänapäevaga. Enesetäiendamine erinevates valdkondades on talle oluline. Viimasel ajal on esile kerkinud meediaga seotud teemad. Ta jagab alati lahkesti oma uusi teadmisi kolleegidele ja nii on ta viimased aastad koolitanud oma kolleege erinevatel teemadel nagu tark meedia tarbimine, erinevad veebikeskkonnad, tehisintellekt ja selle ohud. Lisaks erinevates töögruppides osalemisele on ta jõudnud välja töötada ka õppekirjandust. Tegevõpetaja preemia saab Ulla Herkel! Palju õnne!

Elutööpreemia

Elutööpreemia laureaat on olnud alates Tartu ülikooli lõpetamisest ajalooõpetaja ja töötanud selle aja jooksul mitmes koolis. Lisaks igapäevasele õpetajatööle on ta koostanud erinevaid õppematerjale (õpikud, töövihikud), on olnud mitmete üleriigiliste projektide töögruppide liige (näiteks ainesõnastike koostamine, ühiskonnaõpetuse materjalid jms). Lisaks on ta ajaloohariduse edendamisega tegelenud ajaloo ainekomisjoni liikmena (näiteks õppekavade koostamine, õppematerjalide retsenseerimine jms). Ta on olnud ajaloo riigieksamite komisjonides nii eksamiülesannete koostajana kui hindajana. Ta on olnud ajaloo-olümpiaadide korraldamise meeskondades, ta on Tartus algatanud 5. klassidele mõeldud ajalooviktoriini. Need on mõned näited meie hea kolleegi tegevusest ajaloohariduse edendamisel. 
Tema südameasjaks on ka ajalooõpetajate koostöö. Paljude juba traditsiooniks kujunenud suviste ajalooõpetajate  reiside organiseerijana on ta kaasa rääkinud reisiprogrammide koostamisel, arvestades meie kõigi huvisid. Ta on praegu ajaloo ainesektsiooni juht Tartus ja taaskord suvel toimuva ajalooõpetajate reisi korraldaja. Palju õnne, armas Ilje Piir, elutööpreemia laueraat, jätkugu sul samasugust entusiasmi ja järjepidevust ka edaspidiseks!


Päeva lõpetas töötuba tehistaibu teemadel. Triinu Pihus viis läbi töötoa "Tehisaju tööriistad koolis", mis keskendus põhiliselt tekstikesksetele töövahenditele. Koolitus puudutas õpetajatöö kahte külge, kuidas kasutada tehisintellektile tuginevaid töövahendeid klassis ning mil viisil saab õpetaja oma tööd lihtsamaks muuta, kasutades neid tundide ja teadmiste kontrolli ettevalmistamisel. Huvilised said kogu jutuks olnud uue teabe ka praktiliselt läbi katsetada.

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Lõppes 24. uurimistööde võistlus

Seltsi reisile registreerimine on avatud!