20.-21. oktoobril toimub kahepäevane metsavendlusele pühendatud konverents

Kutsume teid osa võtma 20.-21. oktoobril 2023 Tartus Eesti Kirjandusmuuseumis toimuvast EAÜS-i sügiskonverentsist "Olnu on ikka veel täna", mille selts korraldab koos Ene Mihkelsoni Seltsi ja Eesti Kirjandusmuuseumiga. Konverentsi kavaga saate tutvuda siin, registreerimisvorm asub siin. Registreerimise tähtaeg on 15. oktoober 2023. Osalemist võib planeerida nii ühe- kui kahepäevasena. Osavõtt on tasuta ja osalejatele õpetajatele väljastatakse koolitustõend.

Konverentsi mõlema päeva fookuses on metsavendade temaatika käsitlemine nii ajaloouurimises ja -õpetamises, kirjanduses kui ka meedias. Oleme võtnud eraldi eesmärgiks tõsta ajaloo-, ühiskonnaõpetuse- ja kirjandusõpetajate teadlikkust ja võimekust käsitleda vastupanuliikumisega seotud teemasid lõimituna ajaloo- ja kirjanduse tundides ning suurendada õpetajate valmisolekut ja teadmisi kasutada selleks eri allikaid: elulood, kirjandustekstid, arhiiviallikad ja teleseriaalid.

Konverentsi esimene päev annab ülevaate metsavendluse aja uurimise akadeemilisest seisust, aga ka kodu kaotamise ja pakku minemise temaatikast laiemalt ning sellestki, kuidas metsavenna temaatikat on käsitletud kirjanduses. Samuti kuulutatakse välja ja antakse üle konverentsi esimesel päeval Ene Mihkelsoni kultuurimõtestaja preemia.

Konverentsi teine päev on pühendatud metsavendade aja avamisele ajaloo ja kirjanduse tundides. Teisel päeval toimuvad ka ajaloo- ja kirjandusõpetajatele mõeldud praktilised töötoad. Ene Mihkelsoni romaani "Ahaseeruse uni" valitud katkendite ja tema luuletuste kaudu avatakse ajaloo- ja kirjandusõpetuse lõimutud õpetamise võimalusi.

Ettekannetega esinevad ajaloolased Peeter Kaasik, Mauri Kiudsoo ja Aigi Rahi-Tamm, folklorist Mari-Ann Remmel, kirjandusteadlased Janika Kronberg, Tiina-Ann Kirss, Aija Sakova, Galina Ponomarjova ja Marin Laak ning ajakirjanik Rasmus Kagge. Tervitussõnad on lubanud edastada Kaitseväe juhataja Martin Herem ja sotsiaalteadlane, Ene Mihkelsoni Seltsi juhatuse liige Marju Lauristin.

Konverentsipäevade sisse mahub ka kaks arutelupaneeli: kirjanduse rollist ajaloo teemade käsitlemisel ja kirjanduse ning ajaloo lõimitud õpetamisest. Esimest arutelu juhib kirjandusteadlane Eneken Laanes ning teist kirjandusteadlane ja -didaktik Joosep Susi.

Konverentsi korraldavad Eesti Ajaloo- ja Ühiskonnaõpetajate Selts ja Ene Mihkelsoni Selts koostöös Eesti Kirjandusmuuseumiga. Konverentsi toetavad Eesti Sõjamuuseum, Eesti Kultuurkapital, Tallinna Ülikool ja Haridus- ja Teadusministeerium.




Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Lõppes 24. uurimistööde võistlus

Seltsi aastakoosolekul kuulutati välja preemiate laureaadid

Seltsi reisile registreerimine on avatud!