Järelhüüe Järvamaa suvekoolile

On aeg teha kokkuvõte EAÜSi suvekoolist 2024, mille aju- ja südametegevust Järvamaal juhtisid Madli-Maria Naulainen ja Piret Tänav, nagu varem välja toodud, Saaremaalt! Mis tõestas taas, et piirid on tinglikud. Harjumuspäraste piiride venitamine ja lõhkumine ongi samas üks suvekooli eesmärk ja see sai seegi kord kenasti saavutatud.

Et kõik algab ja sünergia tekib ikkagi inimestest, siis olgu lisaks korraldajatele kohe tänatud ka suvekoolis osalejad, nii Urve Vakkeri ja Ilje Piiri sarnased „veteranid“ kui ka „värske veri“, uued (või tagasi) tulijad. Ja muidugi kuulub meie ühine tänu kõigile neile, kes meile esinesid ja meie kui õpetajate kaudu Eesti tulevikku panustasid.

Suvekooli programmi võib nimetada mitmekesiseks ja rikastavaks: Paide Riigigümnaasiumi, linna ja Tegevusmuuseumi, Vargamäe ja Järva-Madise kiriku, Albu mõisa ning raba ekskursioon; Tartu Ülikooli meedia kõikehaaravuse ja pädevuse loeng, Eesti Koostöö Kogu koolidemokraatia ja kaasava eelarve ning Mondo Maailmakooli uute õppematerjalide tutvustus, Euroopa Parlamendi valimiste virtuaalne simulatsiooni töötuba ja aktuaalse AI teemaline teatrietenduse „Konsiilium“ külastus. Kõige selle vahele kehakosutused siin ja seal ning mõnus saunatamine ja seltskondlemine Valgehobusemäe puhkekeskuses.   

Suvekooli lõpetas seltsi töökoosolek, kus räägiti piirkondlike osakondade toetusest, õpilaste 1944. aasta ajarännakutest, 5. oktoobril toimuvast EAÜSi sügiskonverentsist „Muutuv ajalugu. Muutuv pärand“, kasvavast ajalooviktoriinist „Mammut“, 26. ajalooteemaliste uurimistööde konkursist „Võitjad ja kaotajad“ ning uute juhtide ja suundadega 2025. aasta ühiskonnaõpetuse olümpiaadist. Lisaks veel ülevaade „Eesti raamat 500“ tähistamise plaanidest, muuseumikaartide jagamine ja pikendamine ning diskussioon EAÜS piirkondlike sekstioonide tulevikust ja võimalusest lisada ajalooteemaliste uurimistöödele veel ka ühiskonnaõpetuse teemaliste uurimistööde konkurss. Esimese osas ühtki otsust vastu ei võetud ja teist ei peetud erinevatel põhjustel vajalikuks. Küsimuse, mil viisil võiks selts võtta vastu Tallinna Ülikooli koostööpakkumise, võtsid suvekoolis osalejad (nii mõnelgi Paide arvamusfestivali kaudu kulgevale) koduteele kaasa, et selle juurde mõni teine kord uuesti koos tagasi tulla.

Kokkuvõtte lõpetuseks võiks aga tsiteerida Liis Reierit, kes ütles: „Suvekool on väga hea võimalus end saabuvale kooliajale häälestumise alustuseks“.

 Tiina-Mall Kreem

 

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Seltsi aastakoosolekul kuulutati välja preemiate laureaadid

Seltsi reisile registreerimine on avatud!

Tunnustustüritus Tartus tõi kokku ajaloouurijate ja -tundjate kooreikihi