Tartus toimus üleriigiliste ajarännakute konverents

Head ajarändurid!

22. septembril toimus Tartus Eesti Rahva Muuseumis üleriigiliste ajarännakute 5. aastapäevale pühendatud konverents.


Konverentsi avasid Kaari Siemer (ERM) ning Pille Rohtla (Audentes, EAÜS), kes andsid ülevaate kõigist senistest ajarännakutest. Konverentsi korraldusliku poole eest kandis hoolt Saale Randaru (ERM).





Ajaloo- ja ühiskonnaõpetajate seltsi  liikmed jagasid kogemusi. 


Helle Berg vaatles oma ettekandes, millist kasu saavad ajarännakust õpilased ning õpetajad. Ettekanne oli  inspireeriv, südamlik, humoorikas ning moodustas suurepärase terviku. Helle tõi näiteid, kuidas ajarännak võib sekkuda igapäevaellu, näiteks kui koolis parasjagu meditsiinipersonali kohal pole, sobib ka 1920. aastal tegutsenud halastajaõde. 

Kui tunnete, et noore õpetajana teid vallanud loomepuhang hakkab raugema, siis ajarännak on just see, mis teid taas üles äratab.

                  

Tiina Kull vaatles ajarännakut ühe suure (maa)põhikooli kontekstis, tuues välja erinevaid võimalusi ja lahendusi. Hästi oli välja toodud ajarännaku tihe sidumine kooli õppekavaga. Oli tunda pühendumust ja kirge ning seda, et kõik on oskusliku planeerimise juures võimalik.


Nii Helle kui Tiina kõnelesid ka kolleegide kaasamise võludest ja valudest.

Olen kindel, et pärast nende ettekannete kuulamist soovivad paljud ajarännakut praktiseerima asuda.  

                                   

Madis Somelar vaatles süsteemselt, soojalt ning humoorikalt ajarännakut kooli juhtkonna positsioonilt ehk seda, kuidas näha suuremat pilti ajarännaku sobitamisest kogu kooliperele ning kuidas koordineerida ja inspireerida kooli töötajaid. 

Ajarännak on üks viis, kuidas populariseerida humanitaarteadusi laiemalt, kaasata ühiskonnas tuntuid isikuid, inspireerida noori õpetaja ametit valima.

                           

Siinkohal tänan kõiki õppejuhte ja direktoreid, kes oma koolis ajarännaku läbiviimist nõu ja jõuga toetavad!


Suur aitäh ja kummardus teile, Helle, Tiina ja Madis!

                          

Konverentsil oli võimalus lähemalt tutvuda meie ajarännakutel sageli figureeriva salapärase "kohaliku tuntud isikuga" ehk Indrek Sarapuuga, kes lõi huvitavaid seoseid erinevate rollide, inimeste, kultuuride ja maailmade vahel.

Väärikalt sai esile tõstetud humanitaarteaduste roll humaanse maailma kujundamisel.


Otse ajarännakute hällist ehk Kalmari muuseumist olid videosilla teel meiega ühenduses sealsed haridustöötajad Adam Norman ja Tina Lindström, kes kõnelesid erinevatest projektidest, kus ajarännaku meetodit kasutades püüti vanemate inimeste elu teha rõõmsamaks ning väärikamaks. Oli silmaringi avardav teadmine. Millal me Eestis selleni jõuame? Võibolla keegi inspireerub? Edasi mõtiskledes sain aru, et ettekandes toodud näiteid veidi kohandades võime nende eeskuju kasutada hariduslike erivajadusega lastega töötades. Kes selle teema vastu huvi tunneb, võib minuga ühendust võtta, saame arutada.


Konverentsil osalenud ERMi hariduskeskuse metoodik  Virve Tuubel märkis, et ettekanded moodustasid suurepärase terviku, esinejad suutsid end kaasahaaravalt ning mõtestatult väljendada, üldistada, näha nö suurt pilti.


Pärast ettekandeid kohtusime Lydia Jannseni salongis (peamistes rollides ERMi muuseumiõpetajad), kuhu olid tänuõhtule kutsutud ärksad prouad, kellega koos kirjutasime mõned naiste mõtteid avavad artiklid ajalehte Postimees, samuti saime laulda laulupeol kõlanud laule ning pidada plaani, kuidas tasa ja targu naised ühiskonnas nähtavamaks teha, kuidas  meie tegevuse kaudu võiksid areneda haridus ning kultuur nii, et me võiksime kesta üle aegade.

Manuses on lisatud mõned pildid konverentsilt. Rohkem pilte leiate FB Ajarännak grupist


Suur tänu kõigile ajaränduritele, rändame veel!



AJARÄNNAK 1343 TOIMUB ÜLE EESTI MAIS 2023.


Ajarännaku 1343 - Jüriöö ülestõus esimene koolituspäev toimub 25. novembril 2022 algusega kell 11.00 ERMis

(Paneme trimestri hinded seekord välja juba 24.novembril)

Koolituspäeval uurime sündmuse ajaloolist tausta ning paneme paika ajarännaku stsenaariumi algpunktid.





Peatse kohtumiseni!

Pille Rohtla

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Lõppes 24. uurimistööde võistlus

Seltsi aastakoosolekul kuulutati välja preemiate laureaadid

Seltsi reisile registreerimine on avatud!